A rádiócsatornákon mostanában fut egy reklám, amelyet irritálónak és etikátlannak tartok. Az ominózus reklám valahogy úgy szól, hogy: “Ön is félve hallgatja az előrejelzéseket, mert az időjárás változáskor megfájdul a feje?” Ezen a csodálatos szövegen felül, képesek még fokozni a hatást azzal, hogy a fejfájás típusait hanghatásokkal próbálják felidéztetni a hallgatóval. Ha eddig nem gondolt az erre érzékeny hallgató rá, majd most fog.

Miért tartom etikátlannak?
Mert az orvosok és személyiségfejlesztéssel foglalkozók is bizonyíthatják, hogy amire a figyelmünket helyezzük, az a dolog könnyebben bekövetkezik. Mivel a betegségek és a fájdalmak 80 %-a (szerintem 99) pszichoszomatikus eredetűek, emiatt produkálhatók a tünetek már az által is, hogy felidézzük és túlságosan komolyan vesszük azokat.
Minél többször hallgatja valaki az említett reklámot, annál nagyobb lesz az esélye arra, hogy maga is átéli az elhangzottakat és be is következik, amitől fél a hallgató. Nevezhetjük ezt a folyamatot a rendszeres ismétlések miatt kondicionálásnak is.

Személy szerint betiltanám azokat a reklámokat, amelyek egy veszélyt, vagy betegséget idéztet fel a hallgatóval. Nem engedném meg a sziréna hangot, ütközés hangját és a fájdalmak részletezését sem a reklámokban, vagy műsorajánlatokban. Persze lehet ezzel a kijelentésemmel vitatkozni, de valójában nincs szükségünk ezekre az “információkra” és mellesleg tényleg károsan hatnak.

Tanulsága azért van annak, hogy erről beszélünk. Mégpedig az, hogy a reklámnak hatalmas ereje van. Aki olyan üzleti tevékenységgel foglalkozik, amelynél rá kell venni az embereket arra, hogy vásároljanak, elkerülhetetlen a reklám. Sokféle reklámot ismerünk. Nem kötelező a legdrágábbakat választanunk. Azt kell alaposan megvizsgálnunk, hogy melyik területet szükséges reklámmal támogatnunk és annak ki az ideális ügyfele. Amennyiben képesek vagyunk pontosan meghatározni a vevőnket, akkor már nem lesz nehéz kitalálni, hogy honnan és hogyan tájékozódik. Kizárólag azokban a médiumokban kell megjelennünk, amelyiket figyeli a mi “ideális vevőnk”. Így nem pazaroljuk a pénzünket felesleges, sokszor utólag kényszerűen “PR megjelenésnek” titulált reklámokra.
A rendszeresség ugyan olyan fontos, mint maga a megjelenés. Az üdítőital cégek nem azért hirdetnek és támogatnak eseményeket, mert nem megy nekik. A gyógyszergyárak és a bankok sem azért hirdetnek, mert haldokolnak. Viszont azt tudják, ha nem költenek eleget erre, hatalmas piacot veszítenek a konkurencia javára!
A megfigyelések azt mutatják, hogy amelyik vállalkozás nem foglalkozik eleget a marketinggel, az nem is működik megfelelően.