Célkitűzéseinkről

A CÉL fogalma: egy jövőbeni dolog, amelyet szeretnénk elérni egy meghatározott időben és konkrét lépéseket teszünk ennek érdekében. (Ez persze nem az értelmező kéziszótár meghatározása…) Nézzük meg kicsit árnyaltabban a definíciót!

Jövőbeni dolog:
Először is, nem kesergünk a múlton! Egyáltalán senkit sem érdekel, hogy a múltunkban mi mindenen kellett keresztül mennünk. Nem szabad a múltunkkal takaróznunk, amikor döntés előtt állunk.

El szeretnénk érni:
Ami számít, hogy mit akarunk valójában. Tegyük fel magunknak a kérdést: Mit akarok elérni? Kritikus fontosságú, hogy MI MAGUNK szeretnénk és nem pedig a szomszéd, a főnökünk, a szüleink vagy más valaki! Nem nekik szeretnénk megfelelni, mert akkor az már nem a mi célunk.

Egy meghatározott időben:
A “majd egyszer”, a “de jó lenne”, a “ha összejön” megfogalmazások egy kicsit sem szolgálják a céljainkat! Ha tudjuk mikorra, akkor reálissá tesszük egy tervvel, amelyet végre is hajtunk. A végrehajtás kezdetének időpontja a terv elkészítésével kezdődik. Tehát MOST! Amikor meghatározzuk a célunk elérésének időpontját, visszaellenőrizzük a realitását. Ha nem hiszünk benne, csak kitűzzük, az inkább a misztika területét érinti. Ha nagyon szeretnénk valamit, akkor az élet úgy hozza, hogy felgyorsul annak az elérési ideje. Érzékenyebbekké, nyitottabbakká válunk bármire, ami a célunk eléréséhez segít bennünket.

Konkrét lépéseket teszünk:
Haladunk a tervezett úton és nem térünk le arról! Gyakran tapasztalhatjuk, hogy mások kérésére nem azt tesszük, mint amiről tudjuk, hogy meg kell tennünk. Emiatt sikertelen, keserű, elégedetlen emberré válhatunk és egy idő után már nem is értjük, hogyan alakult így az életünk.

Legyen a cél kívánatos és hasznos. Olyan legyen, amire büszkék leszünk majd, ha elértük. Ne legyen könnyű, mert arra nem leszünk büszkék ha elértük és nem tapasztalhatjuk meg a sikerélmény felemelő érzését. Keleti bölcsesség mondja ki, hogy “nem kell több, mint amennyi elég”. Ez látszólag alacsonyra helyezi a célkitűzéseinket. Szerintem inkább a helyére teszi azokat! A szükségleteinket magunk határozzuk meg. Vigyáznunk kell arra, hogy ne más határozza meg nekünk, mert hamar boldogtalanná válhatunk. Ne máshoz viszonyítsuk a céljainkat. Érdemes a lépcsőzetességre is odafigyelnünk a célkitűzéseinkkel kapcsolatban. Sok kicsinek látszó lépéssel hatalmas utat járhatunk be. A lényeg, hogy tudjuk hová tartunk és miért megyünk arra!

Ha nincs célod, akkor csak egy robot vagy! Ha úgy tetszik, egy eszközzé válsz azok kezében, akiknek komoly terveik vannak!