Vannak, akik még manapság is azt a kérdést szegezik nekem: miért érdemes vagy miért is kellene neki az „internetre mennie”, hiszen meglevő boltja vagy üzlethálózata jelenleg is megfelelően prosperál? A másik „slágerkérdés” a kétkedők kérdéseinek toplistáján a „miért bonyolódjak extra költségekbe egy online bolt indításával” kezdetű. Lehet és – mivel gyakori felvetés – kell ezekről is beszélni, ám a jól megfogalmazott kérdés ennél sokkalta egyszerűbb: „Hogyan alakítsam ki online boltom/áruházam és milyen eszközökkel tehetem sikeressé és profitábilissá?”

Mielőtt a válaszok részletesebb kibontásába kezdenénk, mindenek előtt a célokat kell világosan és minél pontosabban megfogalmazni az üzlet tulajdonosának. Nyilvánvaló, hogy realistának kell lenni ezek kitűzésekor; az „add uram, de azonnal” mentalitás még a legbrilliánsabb, igazán eredeti ötletekre épített online vállalkozások esetében sem feltétlenül működik – ám látványos, egyszerűen és gyorsan mérhető eredmények érhetők el már az első üzleti évben is. Az előbbiekben máris felbukkan az egyik igen lényeges kifejezés: a hagyományos, fizikális üzlet(menet)hez mérten szinte azonnali visszacsatolás.

A döntéseink hatása akár napokon belül mérhető – nem szükséges a havi vagy negyed éves kimutatások eredményeire várni idegesen, hogy vajon jól választottunk-e értékesítési és marketing stratégiát az elmúlt hetekre, hónapokra vagy sem… Nem múltbeli, már megtörtént üzleti események vannak: gyakorlatilag valósidejű hatáselemzést kaphatunk az üzletmenetről! Az online értékesítésben forgó befektetésünk sorsa napi szinten követhető, az esetleges passzív vagy negatív piaci hatásokra már másnap reagálhatunk. Nincsenek elhibázott döntések: ha valamely lépésünk nem hozza magával az értékesítés növekedését, fájdalommentesen módosíthatunk. Ám véletlenül se essünk abba a hibába, hogy a gyors módosítási lehetőségektől zavarodottan kapkodni kezdjünk és átgondolatlan döntéseinkkel kárt okozzunk saját vállalkozásunknak!

Minden eladó?

Röviden? Minden. Egy webshop alkalmas lehet kis terjedelmű, olcsó darabáras termékektől kezdve ételféleségeken keresztül a drága luxustermékek árusításáig szinte bármire. Az eladás módja az, amely az eladni kívánt termékkörrel együtt más és más. Jól kitalált és körültekintően megtervezett szolgáltatással még az elsőre meghökkentő ötletekre is sikeres vállalkozás építhető! (A 2000-ben online élelmiszer rendelés felé terjeszkedő G’Roby üzleti sikerében is kevesen hittek – mára már 6 szupermarketet üzemeltető, éves szinte bruttó 6 milliárd forintos forgalmat bonyolító hálózattá nőtte ki magát!)

Folytatása következik…