Szinte minden boltvezetőnek, ügyvezetőnek kialakult az elvárása egy értékesítő személy tulajdonságaival kapcsolatban.
Amikor megkérdezem, hogy milyennek kellene lennie egy egész sor elvárást sorolnak fel.
Olyan tulajdonságokat, mint: jó kommunikációs képességgel rendelkező, megnyerő, törekvő, önálló, kreatív, tudatos, stb.
Ha rámutatok a meglévő állományra és megkérdem, hogy közöttük van-e hasonló, gyakran csak legyintenek válasz gyanánt.
Vigyázni kell azzal is, ha a konkurenciánktól veszünk át kész értékesítőt, mert gyakran már tényleg „kész van”. Csak azt szeretném kifejteni, hogy aki versenytárstól jön át, nem biztos, hogy megfelel az elvárásainknak, hiszen hozza magával az előző cégében kialakított vállalati kultúrát, szokásait, valamint elvárásait. Ezeket azonban nem mindig szeretnénk a saját csapatunkban viszontlátni.

Lehet egyébként, hogy a csalódást néha az eltúlzott elvárásaink okozzák. Ha megnézzük a kívánalmakat, hamar rájövünk, hogy ilyen képességekkel rendelkező személy nem jönne el a mi cégünkbe, inkább létrehozza a saját vállalkozását.
Van néhány sokkal fontosabb kérdés a munkatársak kiválasztásánál.
Kulcsfontosságúak például az illető munkához való hozzáállása, a korábbi eredményei, a személyes céljai, valamint a munkával kapcsolatos érdeklődési szinte. Sajnos itt nincs lehetőség részletesen kifejteni ezt a témát.

Meg kell vizsgálnunk azokat a feltételeket is, amelyeket mi nyújtunk a beosztottak számára.
Amennyiben valaki azt gondolja a munkatársairól, hogy “Örüljön, hogy van munkája.”, ebben az esetben olyan munkatársai lesznek, akik csupán a fizetésért, szinte kényszerből végzik el a feladataikat. A jobb képességű kollégáit pedig könnyű lesz elcsábítani tőle. Megszeppent, vagy folyton panaszkodó munkatárstól ugyan mit várhat egy vezető?

Egy igazán életképes személy megválaszthatja a munkahelyét. Legyünk mi azok, akiket kiválasztanak, hiszen velük együtt komolyabb sikereket érhetünk el.

Hogy ne legyen olyan könnyű dolgunk a dolgozók összeválogatásánál, nem elegendő a beosztásokhoz megfelelő képességű személyeket kiválasztanunk, de még arra is oda kell figyelnünk, hogy képesek legyenek a csapatmunkára!
Nem is egyszer találkoztam olyan csapattal, amelyikben a morál azért volt rossz, mert a “sztár értékesítő” nem alkalmazkodott a csoporthoz és a közösségnek ez bizony nem vált hasznára. Tudom elsőre furcsának tűnik, de nem mindig jó, ha valaki erősen kitűnik a csapatból. Én, ha választhatok öt jó hozzáállású csapatjátékos és egy „sztár eladó” között, mindig a csapatot választom, hiszen egy jó csapat stabilabban generálja a magas forgalmat, ha az egyéb feltételek is megvannak.
A csapat egy közösség. Egységesen gondolkodó, egy cél érdekében szervezetten működő személyek csoportja.
A probléma egyébként akkor áll elő, amikor a “sztár értékesítő” kihúzza magát fontos feladatok elvégzése alól. Ilyenek az adminisztráció, a takarítás, a raktári- és egyéb, mindenki számára kötelező tevékenységek. Gyorsan leírom, hogy amennyiben nem húz szét a csapat és a kiemelkedő értékesítő is elvégzi a mindenki számára kötelező munkákat, ne bolygassuk a felállást!

A kompetencia tesztekkel különösen érdekes összefüggésekre jöhetünk rá a csapattal egészével és az egyénekkel kapcsolatban. Érdemes már kiválasztásnál a segítségével összeállítani a csapatot! Ha gond van a morállal, akkor is kiváló eszköz egy szakértő segítségével.