Egyik kedves partnerünk, akinek férfiruházati üzletei vannak több plazában, egy érdekes kis történetet mesélt el nekünk, az értékesítői oktatást követő hónapban. Az egyik üzletében volt éppen, amikor egy vevő jött be, és végignézhette, hogyan szolgálja ki beosztottja a vásárlót, aki egy inget akart venni.

Nagy meglepetésére, nem csupán egy inggel távozott a vásárló -bár már ennek is örült volna, hanem néhány tudatos kérdés feltevése után még övet és egy nadrágot is boldogan fizetett ki. A hab a tortán, hogy mindezt elégedetten tette a vásárló. Az „elégedetten” szót nem véletlenül hangsúlyozta, mert nem rásózott valamit, amit nem akart, hanem kellemes beszélgetés közben megmutatta a vásárlónak, hogy együtt milyen jól mutat az említett ruhadarabokban, és rábízta a döntést.
Ahogy a vevő kiment az üzletből, egyből büszkén fordult a főnökéhez: „Ha ezt a Szilárd látta volna!”
Igen, ilyen nyomot hagyott benne az oktatáson Ádám Szilárd által megmutatott néhány okos gondolat a kiegészítő termékek ajánlásáról.

Néha bosszantó, hogy a drága marketing költséggel bevonzott érdeklődő megveszi ugyan amit akart, de nem ajánlunk neki az inghez nadrágot, a nadrághoz zoknit, a csempéhez ragasztót, a bőröndhöz neszesszert. Ez már nekünk nem lenne plusz költség, a vevőnk elégedettebb, mert esetleg eszébe juttatunk valamit amire nem gondolt, tehát a végén mindenki jól jár.

Néha az értékesítők nem azért hagyják ki a kiegészítő termék ajánlatát, hogy kiszúrjanak a tulajdonossal, vagy mert nem érdekli őket a munkahelyük, hanem mert nem biztosak abban, hogyan kell kedvesen, nem „tukmálósan” felderíteni és emelni a vásárló igényeit. (Persze motivációs probléma esetén az arra megfelelő módszerek átadásával tudunk segíteni.)

Ilyen apróságokon múlik egy üzlet megfelelő eredménye. Az értékesítők nagyobb sikerélményeket érnek el nap, mint nap, szívesebben járnak be dolgozni, az üzlettulajdonosoknak nagyobb lesz a bevételük, és a végére jön a legfontosabb:

TÖBB ELÉGEDETT VEVŐ TÁVOZIK AZ ÜZLETBŐL!