A cégünk egyik fontos szolgáltatása a próbavásárlás. Nem csak gyakorló próbavásárlóként, hanem mint mindenkinek, rengeteg mindennapos helyzetben átélt tapasztalatom is van az eladók magatartásáról, vevő- és ügyfél kezelési módszerekről.

Ezek a tapasztalatok nagyon vegyesek. Optimista ember lévén, úgy gondoltam, hogy a válság már szinte mindenkit rákényszerített arra, hogy az egyre fogyó üzletbe betérő látogatókból minél hatékonyabban és profibban “csináljon” vevőt.
Ezzel szemben még mindig többségben vannak azok az eladók, akik kommunikációs eszközök hiányában, vagy éppen fásultan, az ügyfél jelenlétével és igényeivel mit sem törődve töltik a munkaidejüket. Jobb esetben be tudják mutatni az árut, vagy alternatív megoldást kínálnak egy kifogásra, de nem érik el a kívánt célt.

Jó hír, ha csak lassan is, de növekedik azon eladóknak a száma, akiknek a hozzáállása már megvan, már csak eladástechnikai és szakmai ismereteket kell tanulniuk. És ez a legfontosabb! Ha a megfelelő hozzáállás nincs meg, akkor hiába a kommunikációs technika, hiába a megfelelő szakmai ismeret, sosem lesz jó értékesítő belőle.

Pár hete átéltem egy pozitív élményt ezzel kapcsolatban: Az egyik próbavásárlásom során -miután felfedtem magam- beszélgettem az értékesítővel, aki azt is elmondta, hogy ha nem csinál semmit, nem foglalkozik megfelelően az ügyféllel, ugyan megkapja a fizetését, de lehet, hogy csak két hónapig. Viszont ha becsülettel, etikusan végzi a feladatát, figyel az ügyfélre, kedvesen bánik az emberekkel, akkor sokáig megmarad a munkahelye. Amikor éppen nincs vevő, rendezgeti, csinosítgatja az üzletet.
Ez egy nagyon egyszerű összefüggés, de meglepő, hogy milyen kevés ember ismeri fel!
Ennek az értékesítőnek is hiányosak még a kereskedelmi, szakmai ismeretei, de örömmel várja az értékesítői oktatásunkat, motiválja, hogy a tanultakkal sikeresebb értékesítő lehet.

Talán mindannyian egyetértünk abban, hogy hosszabbtávú gondolkodás és a megfelelő hozzáállás nélkül alig marad lehetőség a fejlődésre, de még a megmaradásra sem.
Az oktatásainkon nagy hangsúlyt fektetünk a kifinomult eladástechnikák mellett az egyén szerepére és a csapatmunka fontosságára, ezzel is emeleve a cégen belüli morál szintjét, így növelve az eredményességet.