A családommal meglátogattam a szentendrei skanzent (Szabadtéri Néprajzi Múzeum).
Olyan élményben volt részem, amit meg kell, hogy osszak a barátaimmal és mindenkivel, aki ezt a honlapot látogatja. Nagy örömömre szolgálna, ha más is átélné azt az örömöt, amit mi a látogatásunk alkalmával megtapasztaltunk a korhű környezet, a felkészült dolgozók, a kedvesség, a kiszolgálás és a szolgáltatások széles palettáján keresztül!

 

Honlapjukról a célmondat:
„A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum alapításának célja, hogy bemutassa a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját eredeti, áttelepített épületekkel, hiteles tárgyakkal, régi településformák keretében, a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakban.„

 

 

 

Megtudtuk, mi a „pitvar” és mi is az a „vizes nyolcas”. A képen látható mindkettő.
Nyolcas alakban locsolták fel a földes padlót, hogy ne szálljon a por és ne repedezzen össze. Pitvar: A lakóház előtere, belépő helye, konyhája.

Sok tájegységben a házakban fenntartottak egy un. tisztaszobát is.
Ezt használták ünnepekkor, amikor vendég jött a házba, itt zajlott a szülés majd pár hétig a regenerálódás és itt volt a virrasztás (ravatalozás) is. Ennek kapcsán megtudtuk, hogy a „halottról jót, vagy semmit” kifejezést komolyan is gondolták. Hogy a halott könnyen távozhasson szellemként, ne tartsa vissza semmi, napokig folyamatosan voltak mellette. A halottról megnyugtató, kellemes dolgokat, történeteket idéztek fel.

 

A malomban megismertünk újabb kifejezéseket:
Vám: Az őrlésért járó díj. 10% a bruttóból.
Felöntötték a garatra a magokat, amiből apránként elosztva a malomkő alá kerülnek a szemek.

 

 

 

 

 

 

 

„A szabadtéri kiállítások lehetővé teszik, hogy a falusi élet hangulatáról és léptékéről valós benyomást szerezzen a látogató. A hű faluképet nemcsak a településbe rendezett, bútorozott lakóházak adják, hanem a portákat alkotó gazdasági épületeket (ólak, istállók, présházak, pincék), műhelyek, malmok, vallási építmények (templomok, kálváriák, út menti feszületek), és nem utolsósorban azok a hagyományos módon művelt kertek, kaszálók, szántóföldek is, amelyekben az adott vidékre jellemző növényvilág található meg. „

 

 

Szakmámba vág, hogy egy régi iskolában kedves előadást hallottunk az iskola életre nevelő, ismeretbővítő tevékenységéről. Talán érdemes megemlítenem, hogy egy csoport gyermek befizethető a korhű tanítás megtapasztalására és egyéb alkotó tevékenységre is.
A „Pedagógus vagyok” menüpont alatt is sok érdekes program közül választhatunk.

 

 

 

Végül egy érdekesség a látogatható múzeumraktárból.

A tárgy neve: imakönyv butella.

 

 

 

 

 

 

 

Hogy a próbavásárlás tevékenységemet is megpendítsem, most értékelem az átélt tapasztalatokat. Természetesen ez most szubjektív, és szívből jövő lesz:

Látnivaló: 5*
Szolgáltatások: 5*
Ismeretszerzés: 5*
Kiszolgálás és kedvesség: 5*
Maradandó élmény? Igen!

Az alábbi linkre kattintva sokkal többet megtudhat a skanzenről:
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 

Leírom ami megfogalmazódott bennem -sajnos még csak álom, de többek között ezért is végzem a tevékenységemet:
Hazánk felemelkedését az szolgálná, ha hasonló minőségben végezné mindenki a munkáját, ha a vállalkozások hasonló kedvvel és intenzitással keresnék az ügyfeleik kiszolgálásának lehetőségeit és ha a munkatársak olyan módon képviselnék a cégüket és vezetőjüket, ahogyan én és a családom átéltük a skanzenben!