Egy gyors vizsgálat után egyértelművé vált, hogy az ügyfeleink egy-két kivétellel mind olyan vállalkozások, amelyek vezetője, vagy tulajdonosa haladó szemléletű.
Ez a haladó szemlélet nem azt jelenti, hogy belefog mindenbe, ami modernnek látszik és elvtelenül ugrál módszerről módszerre, hanem azt, hogy a folyamatos fejlődést és javulást választotta túlélési stratégiájának. Ebben a megfogalmazásban is találhatunk félreérthető szót és engedjétek meg nekem, hogy elemző személyiségként ilyen szőrszálhasogató legyek és kifejtsem. Ez a szó a fejlődés. Mivel a fű sem nő az égig és mindennek megvannak a fejlődési ciklusai, így nem várható, illetve eléggé aberrált az, amikor valaki az állandó növekedést igényli. Amennyiben valakit érdekel, akkor a változásmenedzsmentről nagyon érthetően, még a kisebb vállalkozások számára is használhatóan, szívesen tartok egy rövid előadást, vagy konzultációt.

Azok cégek is szép fejlődésnek indultak, akik ugyan még nem voltak erősek, még nem volt lendületük, de a felfogásuk a haladást segítette.
Pályafutásom alatt legerőteljesebben Fazekas Zsolt tulajdonossal tudtam haladni ezen az úton, amikor még az Elektro Markt nevű hálózatot építettük, amely mára az Euronics magyarországi hálózataként éli kimagasló pályáját. Ő egy olyan személyiség volt, akit nem a jópofáskodás nyert meg, hanem az odaadó együttgondolkodás és a gyenge pontok állhatatos keresése. A folyamatos javulás igénye a vérében volt! Hitt az emberi munka értékében és a személyzet fejlesztésében. Le sem írhatom milyen szintre emelkedett ennek a hozzáállásnak a következtében. Képes volt arra, ha csak egy ebédet együtt fogyasztottunk el és említettem neki egy ötletet, vagy néha csupán egy véleményt valamiről, hogy már azon a héten bevezetett ennek hatására egy komoly változtatást a cégében. Más vállalkozók akkoriban ezeket a baráti beszélgetéseket nem vették eléggé komolyan és csak hónapok alatt hoztak kisebb döntéseket egy változtatással kapcsolatban. Ma már elképzelhetetlen különbség van ezek a személyek és a Zsolt eredményei között.
Ez csak azért jutott eszembe, hogy megerősítsem a jelenlegi és leendő üzleti partnereimet és barátaimat, hogy mi a siker alapja.

A Toyota Way (a Toyota filozófiája, amelyet volt szerencsém Magyarországon először tanítani a Toyota itthoni hálózata számára) egyértelműen kiemeli ennek a felfogásnak a fontosságát. A folyamatos javulás igénye a legfőbb hajtóerő a becsületesen és hosszútávon gondolkodó vállalkozások számára. Nincs megállás, de mégis stresszmenetesen élhető és fenntartható fejlődést biztosít. A stressz abból fakad, hogy helytelenül mérjük fel a lehetőségeinket, és rossz döntéseket hozunk ennek hatására a mindennapi üzleti helyzetekben, így a várt eredmény is elmarad. Fakadhat még abból a téves belső indíttatásból is, amikor egy vezető beosztású személy nem akar semmin sem változtatni, mert ragaszkodik a múlt beidegződéseihez, vagy valami régi siker emlékeihez. A témáról sokkal bővebben a vezetői konzultációkon beszélgethetünk.

A fentiekből következik, hogy olyan beszállító partnereket keresünk (elsősorban marketing és gazdálkodás területén), akiknek a felfogásában elsősorban az ügyfelek elégedettsége a fontos és csak másodsorban foglalkoznak az azonnali bevételekkel.

Az ügyfeleink oldaláról is megvannak az elvárásaink! A munkatársaikat embernek kell nézniük és kellően határozottnak kell lenniük a döntéseikben, amelyeket a logika vezérel és nem pedig a pillanatnyi hangulatuk. A másik feltétele bármilyen együttműködésnek, hogy olyan terméket, árut, vagy szolgáltatást kell adniuk, amelynek a minősége magas és hasznos a felhasználó kezében.