A marketingről

Mi a marketing?
Valaki azt gondolja, hogy a reklám, van aki a kiadványok és a céges megjelenést sorolja ide és vannak, akik mást mondanak annak függvényében, hogy a vállalkozásuk számára milyen tevékenységet takar e-terület.
Mindegyiknek igaza van, hiszen a marketing alá sorolható az összes a vásárlóból érzéseket kiváltó tevékenysége az adott vállalkozásnak.
A marketing témaköréhez sorolhatjuk a piackutatást, az árazást, az ügyfélkör meghatározását, az áru ennek megfelelő minőségének és funkcióinak meghatározását, a csomagolást, a terjesztési módszert, a földrajzi terület meghatározását, de még az elégedettségi vizsgálatot is -persze vannak még feladatok a területen.
Rengetegen valamilyen ihletettség folytán döntik el mivel fognak foglalkozni, kinek mit szeretnének eladni, hol és hogyan teszik mindezt, és mindeközben gyakran kihagyják a minőség-ellenőrzés fázisát is. Ennek köszönhetően jön a stressz, a harc, a hibáztatás, az árverseny, majd az önigazolások elvakító kényszere, amivel megszilárdítják ezt a kellemetlen állapotot.

Látható tehát, hogy a marketing milyen összetett tevékenységet takarna, ha mernék használni. Emellett elengedhetetlen, hogy értsünk hozzá, vagy ha nem is vagyunk szakemberek a témában, legalább bízzunk meg olyan személyben, aki segít ennek a területek a kivitelezésében és működtetésében.
Sergio Zyman, a Coca-Cola volt marketingigazgatója azt írja a „Csak a profit számít“ c. könyvében, hogy a marketing végeredménye az ELADÁS.
Igen, igaza van, de FIGYELJÜNK ODA: Csak a marketing összes általam is felsorolt tevékenysége együtt szolgálja ezt a célt!
Ne dőljetek be a primitív módszereknek -bár sok esetben már ezek is működnek, hiszen még a gyenge marketing módszerek is jobbak, mintha nem tennétek semmit. Azokra a módszerekre gondolok, amelyeket esztelenül minden vállalkozásra ráhúznak az önjelölt “szakemberek” függetlenül a tevékenységétől és a kijelölt ügyfélkörtől. Hogy egy példát is mondjak, amennyiben egy csavarboltba elmegyek vásárolni szögeket és kalapácsot, egyáltalán nem akarok ezek után hírlevelet kapni mindenféle barkácsdologról, főleg nem az adott üzlet dolgozóiról, vagy változásaikról. Most a példám után néhányan csóváljátok a fejeteket, hogy milyen maradi felfogás ez. Komolyan gondoljatok bele! Mennyire szerettek napi 20-100 db hírlevelet kapni? Mit kezdetek ezekkel? Komolyan azzal töltitek az időtöket, hogy korábbi vásárlásaitok emlékére elolvassátok ezeket? Amikor megint vásároltok, akkor a hírlevél miatt juttok el abba az üzletbe, vagy azért, mert beírjátok a Google keresőjébe a keresett cikk nevét és megnézitek, hol mennyibe kerül, milyen a hozzáadott szolgáltatás és garancia? Most komolyan nem néztek utána, csak vakon bementek a hírével segítségével nyomakodó üzletbe és megveszitek a kínált árucikket?
Fontosnak tarom megemlíteni, hogy a hírleveleket szükségesnek és elengedhetetlennek tarom a legtöbb esetben, de nem mindegy honnan, kinek, milyen tartalommal, milyen időközönként küldünk ilyeneket, mert különben leiratkozik az ember, vagy tudtunkon kívül spam-be kerül a levél.

A mindennapoknál maradva, a kisvállalkozások marketing tevékenysége a hirdetésekben, az online megjelenésben és most már elég sok esetben a hírlevelek gyártásában nyilvánul meg. Az ügyfélszolgálat tevékenységét, valamint a személyes találkozás elemeit, tehát az értékesítő kommunikációt nem érinti kellő minőségben. Nagyon sok esetben, ahol ez lenne a záróakkordja az érdeklődő kezelésének, pont erre nem helyeznek szükséges mértékű hangsúlyt.

Én azt tanácsolom mindenkinek, hogy az elengedhetetlen érdeklődő bevonzási eszközök mellett foglalkozni kell az ügyfélkapcsolattal is, hiszen az érdeklődő személy az nem egy robot, vagy egy logikus rendszer, hanem egy szubjektív személy, aki vásárolhat máshol is. Az élete során kialakulnak az érzései egyes dolgokkal kapcsolatban, így nézetei is, amelyek a döntését befolyásolják. Egyszer-kétszer becsapható, de egy idő után nem működik a nyomulás, az erőszakosság, a szenzációhajhászó megfogalmazás és természetesen elutasítja a hazug boltnak látszó honlapok 3-6 hetes szállítási szokásait és a becsapós csökkentett szintű jótállási feltételeit.

A tanácsom tehát az, hogy jól gondoljuk meg, mikor és milyen apropóval keressük meg a korábbi vásárlóinkat, vagy egy számunkra még ismeretlen regisztrált személyt. Azért ne írjunk hírlevelet, hogy legyen mit kiküldeni a héten! Elképesztően silány és semmitmondó leveleket szoktam kapni, ami még engem is felbosszant, hiszen  pazarolja a figyelmemet és az energiámat az üres beszéd.
Amikor pedig eljutottunk egy ígérettel a potenciális ügyfelünkhöz, mert sikerült felkeltettük az érdeklődését, legyünk már olyan bölcsek, hogy azt adjuk neki, amit ennek elvárnak tőlünk! Ebbe beletartozik a személyes és telefonos kommunikáció is! Látható tehát, hogy nem PR-os kell a jó megítéléshez, hanem nagyon jó ügyfélkapcsolat, ami a jó munkánk végeredménye nyomán alakul ki. Félre most már a szép szavakkal, tegyük a dolgunkat magas minőségben, folyamatosan az ügyfeleink elégedettségét szem előtt tartva. Nem jónak kell látszani, hanem annak kell lenni! A marketingnek nem az a dolga, hogy mindenhol ott legyünk mások életében, hanem az, hogy az ideális partnereinket felkutassa és felkeltse érdeklődésüket termékeink, valamint szolgáltatásaink iránt. Ettől kezdve pedig a jó emberi kapcsolat és az ígéreteink betartása van csak hátra.

Amennyiben arra gondol egy vállalkozó az ügyféllel való kommunikációval kapcsolatban, hogy elegendő az udvariasság és nem kell professzionális tárgyalástechnikai készség, nem kell a megfelelő felmérés és magas szakértelemmel végrehajtott tanácsadás, az nagyon téved -persze nagyon egyszerű árucikkek és szolgáltatások esetén cáfolható a kijelentésem, de akik efféle dolgokkal foglalkoznak, azok nem potenciális és nem ideális partnereim.
A záróüzenetem tehát, hirdessetek igazat és bánjatok az érdeklődőkkel professzionálisan, hogy a legtöbben közülük hűséges vásárlókká váljanak!

Sziasztok!