Nagyon oda kell figyelnünk, ha az üzletmenetünkben bármin változtatni szeretnénk, akkor azt soha ne érzelmi alapon tegyük, hanem professzionális módon előkészítve és kivitelezve! A mai gazdasági környezetben igen kevés próbálkozási lehetőségünk van… Egy pillanat alatt elveszíthetjük a legfontosabb ügyfeleinket, ha nem vagyunk eléggé körültekintőek és ösztönösen cselekszünk. Tudnunk kell, hogy miért szeretnénk változtatni és azt is, hogy ezt hogyan tegyük meg.

A piackutatás célja
Akár egy új termék bevezetésénél, akár az új üzletünk megnyitása előtt ismernünk kell a potenciális vevőink igényeit és véleményüket a tervünkkel kapcsolatban.
Ezen információk hiányában egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy jövedelmezhető lesz az ötletünk.

A piackutatás elvárható végeredménye
A felmérések eredménye alapján magabiztosan tervezhetjük meg a termék, vagy termékkör bevezetését és annak kivitelezését.
Tudjuk, mire van szükség, mire nincs. Megismerjük melyik árszintű árukört tartsuk a megcélzott ügyfélkör számára. Kiderülhet, hogy az üzlethelyiségünk jó helyen van-e, vagy költözzünk máshová.

Mi történik azokkal, akik nem végeznek piackutatást?
Esetleges lesz az értékesítés. Egyre csak növekvő elmaradt haszon, hiszen ha nem a megfelelő árukört tartjuk, akkor a megcélzott vevőkör nem megfelelő mennyiségben vásárol. Ugyan annyi idő alatt sokkal kisebb forgalmat bonyolítunk le. Nagy mértékben hozzájárulunk az árverseny növekedéséhez -gyakorlatilag magunk gerjesztjük az eladási kényszer miatt.
Óriási pénzt dobhatunk ki az ablakon a helytelen üzletpolitikánk miatt!

Láttunk olyan statisztikát, amikor egy hálózat marketing osztálya megváltoztatta a szórólapjának néhány tulajdonságát és visszaesett a látogatói statisztikájuk. Hogy min változtattak? Jobb papírra, szebb minőségben nyomtatva kezdték kínálni az árucikkeket. Furcsának tűnik, de amikor hozzászokik az ügyfélkör a számára megfelelő színvonalhoz és jól megy az üzlet akkor nem, vagy csak nagyon kis változásokat szabad bevezetni. Ilyen esetben az arculaton tilos változtatni!

Nagyon sok példával igazolható, hogy előbb kérdezünk és utána cselekszünk!

Mit teszünk mi?
Segítünk a célnak megfelelő kérdőívek kialakításában.
A megfelelő piackutató személyzettel, akik képesek mind telefonon keresztül, mind személyesen bárkit úgy megszólítani, hogy azok szívesen és türelmesen megadják a jegyzőkönyv válaszait, amelyek kulcsfontosságúak a megrendelő cég számára a terveik megvalósításához.
A megfelelő számú jegyzőkönyvek tartalmát grafikonos és szöveges formában is átadjuk a vezetők számára olyan módon, hogy azok ne csupán adatokkal, hanem a döntéseikhez szükséges információkkal is rendelkezzenek.

Módszereink
Adatbázisból vett potenciális vásárlók telefonos megkérdezése.
Véletlenszerűen, egy adott területen megszólított személyek megkérdezése piackutatási módszerekkel.
Amennyiben a témakör megengedi, internetes csatornákon keresztül elért és elektronikus kérdőívek kitöltésével.

Egy kötetlen beszélgetés?