Átmentem másik mobilszolgáltatóhoz. 82 hónapja voltam hűséges ügyfél a Piros mobilcégnél. Tényleg elégedett voltam azzal, amit nyújtottak. Eddig úgy gondoltam, hogy nincs szükségem internetelérésre a mobiltelefonomhoz. Mégis, mire használnám? Van otthon nagy sebességű internetelérésem és teljesértékű billentyűzet segítségével böngészhetem a világhálót. Nagy képernyőn jól lehet olvasni a cikkeket és jól láthatók a részletek. Szóval, minek?

Van többek között egy rossz szokásom: Félévente az összes szolgáltatómnak megnézem az aktuális ajánlatait és összehasonlítom azzal, amit nekem nyújtanak, valamint azzal, amire nekem éppen szükségem volna. Tehát kvázi megversenyeztetem őket. Persze, ez még nem elég a maximalista fejemnek: azt is leellenőrzöm ilyenkor, hogy a konkurencia mit kínál.

A Rózsaszín (bocsánat: magenta…) szolgáltató ajánlatai gyakran értelmezhetetlenek a számomra, így nem nagyon szokott kedvem lenni az általuk nyújtott szolgáltatások kibogarászásához. Viszont a Kéknél felfedeztem pár kattintással valami nekem valót!

A céges előfizetéseim esetén 2/3-ad árért a következő különbséggel szolgáltatnak:

  • 2/3-ad beszélgetést tartalmaz az előfizetői díj – eddig nincs változás.
  • Cégen belül egymás között folytatott beszélgetések ingyenesek – ez ugyanaz, mint a Pirosnál.
  • Az előfizetési díjon felül bizony 2 Ft-al drágább a percdíj – juj!
  • Minden számhoz kapok 500 MB internet elérést – na, ez már ajándék, ha kihasználom.
  • E-mailek küldése és fogadása (“Push e-mail”) mobilon ingyenes. Amolyan Blackberry szolgáltatás, mert automatikusan szinkronizál – ez már valami új és kényelmes szokásnak a kezdete!
  • Az összes vezetékes számot 5 Ft-ért hívhatom – ez is plusz!

Gyors ellenőrzés és egy kis számolás következett, majd megállapítottam, hogy nekem ezek a pluszok tetszenek és mellette évente 35-45.000 forintot takaríthatok meg előfizetésenként. Betértem hát a Piroshoz és kértem a számhordozást. Meglepett képet vágtak, amikor elmondtam az érveimet. Leellenőrizték, ám továbbra is csóválták a fejüket, hogy ez miként lehetséges, mikor ők a legjobbak a kisvállalkozások számára. Már hónapok óta élt ez az ajánlat a Kék szolgáltatónál… Még egy próbát tettek egy központi egyedi ajánlatadóval, aki sajnos meg sem közelítette a már kialakult új igényeimet, pedig okosan kifaggatott a telefonálási szokásaimról és összehasonlíttatta a Piros kínálatával és a mostani, különleges ajánlatával is. 5 perc beszélgetés után belátta, hogy túlságosan nagy a differencia.

Miért írtam le mindezt?

Több tanulság is van ebben a történetben. Egyik az, hogy a “globális” cégeket nem érdeklik az egyedi igények. Az számít, hogy mit hoz ki a statisztika. Amikor egy bizonyos mértéket meghalad a távozók száma a, majd akkor kényelmesen újratervezik a portfóliójukat. Addig minek változtassanak? A bevételeik és a hatalmas nyereség biztosított így is.

Ugyan ezt egy kis cég nem engedheti meg magának, mert amikor a meglévő kevés vásárlóból, akikből élt, elpártolnak tőle, már túl késő. Kisebb vállalkozásoknál vagy kisebb bolthálózatnál előre kell gondolkodni. Sokkal nagyobb figyelmet kell a vevőikre fordítani, mert különben túlságosan nagy lesz a veszteség, amikor utólag, a látogatók számának csökkenéséből következtetve szeretnének változtatásokat eszközölni.

Másik oldalról fontos megfigyelni azt, hogy az értékesítő őszintén próbálta megoldani a problémát. Megfelelően felmérték az igényemet a kollégájával együtt és tényleg keresték a megoldást, hogyan marasztalhatnának. A megoldás nem az ő kezükben volt, de mindenképpen jól esett, hogy nem sértődötten kezelték az ügyemet. Ezek után bármikor szívesen visszamegyek hozzájuk, ha úgy adódik.
Nem érdemes neheztelni az ügyfélre amiatt, hogy más elképzelése van, mint ami nekünk tetszik. Nem az a dolgunk, hogy lelkiismeret furdalást keltsünk az ügyfélben, hanem, hogy szívesen találkozzon velünk legközelebb is. Ha most nem is kötünk üzletet, hosszabb távon megéri a kimagasló ügyfélkapcsolatot fenntartani.